måndag 27 december 2010

Vackert men...

Det är vackert med isen som nu lagt sig på havet igen. Men ack, ack det ser ut som en död åker!! Ja, inget fel på åkrar eller så  :), men jag är bara inte van att ha en åker utanför fönstret. Är ju van att ha ett väldigt levande och rörligt hav nedanför fönstrena. Ett hav i ständig rörelse som luktar salt och tång och med sjöfåglars sång ( ha, det sista rimmade :)). På de 23,5 åren vi bott här på ön har det bara varit 3 isvintrar! På 1990-talet var det 2 isvintrar och så förra året då.


"Våran" lilla färja körde sista turen, på lång tid, igår eftermiddag. Det kändes lite vemodigt faktiskt. Men helt strandsatta är vi inte. En hydrokopter ersätter färjans turer. Det är en farkost som kör både på is och i vatten; nästan som en svävare. Den väsnas så otroligt, trots öronproppar och hörselskydd utanpå dem, och den är helt utan fjädringar så det är minst sagt skumpigt att åka i den!! Ska se om jag kan ta ett foto imorgon och visa er. Jag hinner inte det nu innan det mörknar.Tyckte jag var så duktig som stickat en hel del på min lilla filt på helgdagarna. Tills jag upptäckte att maskantalet inte stämde. Hade 151 maskor istället för 156!! Vart hade de 5 andra maskorna tagit vägen!? Det blev till att leta. "Stickade" baklänges en del varv (ganska många faktiskt) och så hittade jag först 2 maskor. Fortsatte bakåt tills jag fann de andra 3. Så det är inte många cm jag hunnit i helgen, inte. Usch, så det kan bli!!


Nåväl lite positivt finns också. Nu har vintersolståndet varit, den 22/12, så nu blir det ljusare igen! Och solen har varit framme här hela dagen idag :) Visst är det härligt !!


/Lilli

5 kommentarer:

 1. Ack så surt att sticka baklänges. Fast man har ju inte mycket att välja på egentligen!...Hoppas du får bra flyt nu!
  -17 i Kungälv, hu vale! Jag ska ned på stan en sväng nu med dottern och jag har bättre än långkallingar: överdragsbyxor! Ganska tunna och smidiga med dragkedjor som revärer och jag har inte frusit en minut i vinter! Underbart!

  Låter spännande att bo så att "sista färjan" får säsongen går!

  SvaraRadera
 2. Här är utsikten bara skog och det är ett par mil till havet. Här lägger dock isen alla år!

  SvaraRadera
 3. Ingen is här ännu men det är väldigt ovanligt att vi har is.
  Så trist att du fick sticka bakåt men ändå tur att du hittade de saknade maskorna.
  Funderade lite över den där svävaren, kommer den varje dag flera gånger om dagen eller sitter ni fast under flera dagar eller vad?

  SvaraRadera
 4. God fortsättning. Vilken tur att hydrokoptern kommer regelbundet.
  Sköt om dig
  Kram Agneta

  SvaraRadera
 5. visst har det väl kommit snö nu så man är mätt på det i alla fall...
  Trist med de där maskorna...Starkt gjort att leta upp dem! Nu blir det bra ska du se!

  SvaraRadera