måndag 12 december 2011

Stick- och handarbets.....


....väder var det verkligen i helgen :) Vi satt och kurade inne med stickning och läsning. Tills strömmen försvann.Gick bara ut med Nora så hon fick göra sina behov, och då var det som att få en knuff i ryggen och jag for iväg med hunden före i kopplet. Som tur var kopplade jag Nora innan, annars hade hon flugit iväg som ett litet löv! Nora blev rädd av det dånande, fräsande och brakande ljuden ute så fort jag öppnade ytterdörren och backade in i hallen igen. Men till slut var hon ju tvungen att gå ut och kissa. Det blev rekordsnabbt avklarat :)


Här var REJÄL blåst igen, kan jag säga och slagregn. Det var storm och delvis orkan under fredagen 9/12 och lördagen 10/12 med ca 38m /s !! (orkan brukar vara 32m /s) och VÄÄÄLDIGT högt vattenstånd! Vattnet gick över bryggorna och därtill blåsten då. Ytvattnet, på höga skummande, vräkande vågor, piskades fram av den dånande vinden. Ytvattnet liksom rök som dimma över över havet och över kobbar och skär! Så det var jättedålig sikt därav och av slagregnsskurarna. Ett otroligt skådespel framför fönstret. Efter en liten stund var fönstrena igenkletade med salt från havet så man knappt kunde se ut alls. Stora trädgrenar knäcktes här och var och en massa "bös" låg ute överallt, alltså grenar, kvistar m.m.

Ovanpå detta gick strömmen på fredagens eftermiddag och var borta till lördagens eftermiddag det vill säga ett dygn. Jättekul! (=ironiskt menat) Det var lite svårt att sticka i stearinljus (ja det hade vi, trots varningar för de farliga luftföroreningarna från dem), pannlampa och fotogenlampans sken. Jodå, sedan fick jag repa upp en del :) Har ni prövat att se att sticka i mörker med pannlampa som trycker och skaver på huvudet?


Skönt att vi har gasolkök och de nämnda ljuskällorna att ta till. Dessutom har vi en äldre grävd brunn att hinka upp vatten ur, när den elektriska vattenpumpen lade av. Vatten att hälla i toaletterna så att de"spolades" och vatten att koka till hushållet. Värmen hade vi dock inga problem med. Så oerhört mycket man gör med elektricitetens hjälp. Men handarbeta, läsa, lösa sudoku,spela spel m m tar inte sådan energi i alla fall när det är ljust. Ja, då inväntar vi nästa omgång med blåst, som är utlovat till tisdag 13/12. Men jag har hellre detta väder än minus15 grader och is på havet.


Hoppas att ni inte blåst bort alldeles, utan att ni finns kvar där ute i etern....

/Lilli4 kommentarer:

 1. Oj, oj oj. Då hade vi bara en bråkdel av vad ni hade och vi slapp ju bli strömlösa. Skönt att ni klarar av problemen på ett bra sätt trots allt.
  Hoppas nu att ni inte blir lika hårt drabbade i morgon.
  Kram

  SvaraRadera
 2. Oj Oj vad ni har haft tråkigt väder. Här i Falun har vi haft en jättefin söndag, men idag har det regnast så det var inge kul.
  Hoppas att ni fått bättre väder.

  Kram Birgit

  SvaraRadera
 3. Huu! tycker havet är så skrämmande när det blåser och en sån storm so du beskriver har jag aldrig upplevt! Däremot strömmavbrott och då är gasolköket ovärderligt! Vi har dock lite svårt att få upp vatten! Hoppas ni slipper fler såna här storar!
  Miastickar

  SvaraRadera
 4. Tråkigt väder kanske, men ganska mysigt om man slipper gå ut... :)

  SvaraRadera